Welkom bij Sikkens
Inloggen via e-mail.
Welkom bij Sikkens
Inloggen via e-mail.
Voorwaarden
Bedankt
voor het registreren
Registratie compleet
vergeten Wachtwoord?
Vul het e-mailadres in dat hoort bij jouw account
Change Password
Wachtwoord succesvol veranderd.
vergeten Wachtwoord??
Zou je even de tijd willen nemen om 4 vragen te beantwoorden?
Bedankt!
We sturen je af en toe kleurrijk nieuws.
Account verwijderen
Sikkens | Welke buitenmuurverf gebruik je voor welke ondergrond?
Welke buitenmuurverf gebruik je voor welke ondergrond?
Bij het buiten schilderen kom je verschillende ondergronden tegen: geverfd en ongeverfd, beton, baksteen, pleisterwerk en hout. Buitenmuurverf heeft een goede buitenduurzaamheid; het is bestand tegen verschillende weersinvloeden. Maar er zijn nog meer factoren waarmee je rekening moet houden. In dit blog leggen we je uit hoe je bepaalt welke soort buitenverf je nodig hebt.
Buitenmuurverf met acrylaattechnologie
Sikkens heeft verschillende soorten buitenmuurverf die gebaseerd zijn op twee technologieën. De eerste is acrylaattechnologie. Deze soort buitenmuurverf kun je inzetten voor verschillende ondergronden, maar is vooral geschikt voor beton, baksteen en in beperkte mate ook voor pleisterwerk. Deze buitenmuurverf is carbonatatieremmend, dit voorkomt dat het wapeningsijzer in beton gaat roesten.
In het Sikkens assortiment voor buitenmuurverf met acrylaattechnologie heb je keuze uit Alpha Topcoat, Alpha Topcoat Flex, Alphatex IQ en Alphatex IQ Mat. Verderop in dit blog leggen we de verschillen uit.
Buitenmuurverf met syloxanetechnologie
De tweede is syloxanetechnologie. Deze buitenmuurverf heeft een hoge waterdampdoorlatendheid. Je past deze buitenmuurverf toe bij ondergronden waarbij het belangrijk is dat eventueel vocht achter de geverfde ondergrond, weg kan. Denk hierbij aan pleisterwerk of geïsoleerde gevelsystemen, zoals een geïsoleerde spouwmuur. Hierbij kan via een koudebrug vocht in de gevel komen. Door waterdampdoorlatende buitenmuurverf te gebruiken, lost het vocht op en kunnen problemen worden voorkomen. Buitenmuurverf met syloxanetechnologie is niet carbonatatieremmend, dus niet geschikt voor beton.
Daarnaast heeft syloxanetechnologie als voordeel dat de verflaag ook CO₂ doorlaat. Dit is belangrijk voor kalkachtige ondergronden, die CO₂ nodig hebben om hun sterkte te behouden.
In het Sikkens-assortiment voor buitenmuurverven heb je keuze uit Alphaloxan en Alphaloxan Flex. Verderop in dit blog leggen we de verschillen uit.
Een werkende ondergrond vraagt om meer flexibiliteit
Op basis van de ondergrond weet je of je buitenmuurverf met acrylaat- of syloxanetechnologie nodig hebt. Sikkens heeft voor beide soorten buitenverf een Flex-variant ontwikkeld: Alpha Topcoat Flex en Alphaloxan Flex. Deze buitenmuurverven pas je toe op ondergronden die meer elasticiteit vragen, doordat je veel werking van de ondergrond verwacht of bijvoorbeeld bij grof pleisterwerk.
Ook pas je de Flex-variant toe als je haarscheurtjes in het bestaande verfwerk blijvend wilt overlagen. Tot slot kan de bestaande buitenmuurverflaag een verfproduct zijn met een hogere elasticiteit. Dan is het belangrijk dat je deze overlaagt met een buitenmuurverf die dezelfde flexibiliteit bezit, om scheurtjes te voorkomen.
De ligging is van invloed op de soort buitenmuurverf
Een gevel van een woning aan de kust heeft meer te lijden dan de onderkant van een balkon in de stad. Hoe meer de buitenmuurverf wordt belast door verschillende weersinvloeden en/of vervuiling, hoe belangrijker de buitenduurzaamheid van de buitenmuurverf wordt.
De Alpha Topcoat (Flex) en de Alphaloxan (Flex) hebben een zeer hoge buitenduurzaamheid. Daarnaast biedt Sikkens de Alphatex IQ en de Alphatex IQ Mat buitenmuurverf. Deze buitenverf is speciaal ontwikkeld voor te schilderen projecten die aanzienlijk minder te lijden hebben, zoals beschutte gevels en de onderkant van een galerij.
Let op het vochtgehalte van de ondergrond
Nog een laatste tip die voor alle ondergronden geldt: let erop dat deze goed droog is. Als deze namelijk te vochtig is, verstoor je de droging van je buitenverf en krijg je geen mooie aaneengesloten verflaag. Bij de minste geringste beweging van de ondergrond craqueleert of scheurt deze verflaag.
Wil je meer weten over buitenverf?
Of wil je advies over jouw nieuwbouw- of onderhoudsproject? Neem dan contact op met Sikkens Technical Support (Technisch advies | Sikkens)
Voeg een nieuwe klus toe
Voeg een nieuwe klus toe
Klus bewerken
Klus verwijderen
Weet je het zeker? Alle aantekeningen, foto's en opgeslagen items worden verwijderd.
Bewaar in favorieten
Bewaar in Mijn Werk
Voeg toe aan klus
Bewaar in Mijn Werk