Het verschil tussen hoogglans, zijdeglans en mat

Beits en lak kennen verschillende glansgraden, die zich niet alleen onderscheiden in uiterlijk, maar ook in bescherming. Zo kennen we bij beits de glansgraden mat en zijdeglans en bij lak zijdeglans en hoogglans. Glans treedt op wanneer de oppervlakte van het materiaal zo glad is dat het reliëf ervan kleiner is dan de golflengte van zichtbaar licht. Matte lak weerkaatst het licht nauwelijks, hoogglans spiegelt meer. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen mat, zijdeglans en hoogglans?


 

Mat


Een matte lak heeft een minimale glans. Bij de meeste beitssoorten is dit het geval, maar lak kan ook mat zijn. Een matte lak of beits heeft een stoere en rustige uitstraling.
Een matte lak reflecteert nauwelijks, maar absorbeert veel licht. Lelijke structuren en oneffenheden zijn amper te zien. Het werkt daardoor goed als camouflage op minder mooi houtwerk. Sikkens Rubbol BL Rezisto Mat is zo'n hoogwaardige, matte lak voor binnen.

 

Zijdeglans


De middenweg in glansgraden is zijdeglans. Er is bij zijdeglans een duidelijk verschil met matte lak, maar ook met hoogglans. Zijdeglans zorgt voor een warme uitstraling en reflecteert minder dan hoogglans. Het geeft kozijnen een zekere glans, maar maakt er geen spiegelgalerij van. Een goede zijdeglans binnenlak is Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin. Voor buiten is Sikkens Rubbol Satura geschikt.

Hoogglans


Hoogglans lak zorgt voor de meeste glans. Het is in Nederland vooral populair om aan te brengen op deuren, kozijnen en trappen. Hoogglans lak is gemakkelijk te reinigen, door het gladde oppervlak. Bovendien biedt het een betere bescherming dan zijdeglans en matte lak tegen weersomstandigheden. Het oppervlak is dichter, het reflecteert zonlicht, absorbeert weinig warmte en gaat daarom jarenlang mee. Sikkens Rubbol XD High Gloss biedt tot wel tien jaar bescherming. Binnen zijn de hoogglansproducten van Sikkens BL zeer geschikt.

Glansgraad bepalen met een speciale glansmeter


Hoogglans, zijdeglans of mat, dat zijn de bekendste 'smaken'. Toch geeft iedere fabrikant er zijn eigen naam aan, die soms helemaal niet bestaat, zoals 'zijdemat'. Sikkens heeft bijvoorbeeld ook semi-gloss lak. Dit kan de nodige verwarring scheppen. Glansgraden zijn daarom vastgesteld in een norm. Met een speciale glansmeter worden ze onder labomstandigheden exact bepaald. De reflectie, ook wel remissie genoemd, van een op het materiaal vallende lichtstraal wordt gemeten en het bepaalt of een beits of lak de eigenschap mat, zijdeglans of hoogglans toegeschreven krijgt. 

Meten onder gestandaardiseerde hoeken


Het meten van de glansgraad moet nauwkeurig gebeuren. Hoezeer een verf glanst, hangt namelijk af van de hoek waarmee ertegenaan wordt gekeken. Kijk je loodrecht naar een object, dan kan het zijn dat je nauwelijks glans ziet. Kijk je onder een bepaalde hoek ernaar, dan kun je wel degelijk glans waarnemen. Het meten gebeurt daarom onder gestandaardiseerde hoeken van 20°, 60° of 85°.

De trend is mat


Of er door consumenten of opdrachtgevers voor hoogglans, zijdeglans of matte lak wordt gekozen, is een kwestie van smaak. Maar duurzaamheid speelt vaak ook een rol. Niemand wil tenslotte dat de lak op de kozijnen na een paar jaar begint af te bladderen. Ga je voor de hoogste duurzaamheid, dan kies je voor een witte, hoogglans buitenlak. Ondanks dat deze verf het beste beschermt tegen allerlei weersinvloeden, is het in Nederland toch de trend om ook buiten steeds meer matte kleuren te gebruiken.

Sikkens Expert App appstore google play
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.