Wat is het verschil tussen watergedragen en oplosmiddelhoudende buitenlak?

Uit recent marktonderzoek* blijkt dat de meeste schilders duurzaamheid belangrijk vinden. Dat merken wij bij Sikkens ook, want de vraag naar watergedragen buitenlak neemt toe. Wat is het verschil met oplosmiddelhoudende buitenlak?

Hoewel er steeds meer watergedragen verf wordt gebruikt, vinden we buiten op geschilderde objecten vooral oplosmiddelhoudende verf. Toch wil je voor je aan de slag gaat, zeker weten met welke verfsoort je te maken hebt. Daar is een simpel testje voor.

Leg een druppel pure ethanol (alcohol of spiritus) op de verflaag. Voel met je vinger of het een beetje kleverig of week wordt. Ja? Dan is het watergedragen verf. Met een oplosmiddelhoudende verflaag gebeurt helemaal niets.

Kun je met watergedragen buitenlak over oplosmiddelhoudende buitenlak schilderen?

Ja dat kan. Watergedragen lak is elastischer dan oplosmiddelhoudende: het rekt en krimpt bij temperatuurverschillen en vochtwisselingen. Dit is dan ook precies de reden waarom het andersom vaak niet kan: de harde oplosmiddelhoudende laklaag kan gaan bladderen of scheuren als het over de elastischere watergedragen laklagen wordt geschilderd.

Er zijn hier wel uitzonderingen op. Bijvoorbeeld de grondverf die in de fabriek op nieuwe kozijnen wordt aangebracht. Door wet- en regelgeving is dit altijd watergedragen verf. Deze speciale grondverf bevat vaak een deel van het vertrouwde alkydharsbindmiddel en is specifiek ontwikkeld voor universeel overschilderen. Hier kan zonder problemen met oplosmiddelhoudende lak overheen worden geschilderd.

Wanneer kies je voor watergedragen buitenlak?

De elasticiteit van een watergedragen buitenlak is een voordeel bij het schilderen van gevelbeschietingen of gepotdekselde delen. Het is bekend dat dit hout behoorlijk kan werken. Daarnaast zijn dit soort delen niet altijd aan de achterkant behandeld met grondverf. Dit kan een probleem opleveren met vocht. Een watergedragen buitenlak kan ervoor zorgen dat opgesloten vocht door de laag naar buiten kan. Oplosmiddelhoudende buitenlak is het meest duurzaam en wordt daarom nog vaak gekozen voor het schilderen van kozijnen. Toch heeft watergedragen buitenlak veel andere voordelen, waardoor steeds meer schilders hiervoor kiezen.

Deze voordelen vergeleken met oplosmiddelhoudende buitenlak zijn:

  • Stinkt niet
  • Smeert makkelijk
  • Droogt snel
  • Beter behoud van glans

 

Doordat waterverdunbare buitenlak makkelijk en snel te verwerken is, kunnen er in theorie twee verflagen per dag aangebracht worden. Dit kan niet met oplosmiddelhoudende lak. Het schilderen met waterverdunbare lak vereist wel wat handigheid en ervaring, omdat het snel aangebracht moet worden. Ook is het belangrijk om erop te letten dat de verflaag niet te dun wordt aangebracht.

Goed gereedschap is onmisbaar. We adviseren de Meesterhand Aqua Kwast te gebruiken. Deze houdt de lak goed vast en de kunststof haren hebben speciale blesjes, waardoor er minder kwaststrepen ontstaan en de lak een mooie vloei krijgt. Als roller kan een lakviltroller worden gebruikt.

Sikkens biedt de Rubbol BL Endurance High Gloss buitenlak Rubbol BL Endurance High Gloss | Sikkens. Deze waterverdunbare buitenlak heeft een extreem laag VOC-gehalte, een uitstekende flexibiliteit en is langdurige bescherming. Er is ook een primer verkrijgbaar Rubbol BL Endurance Primer | Sikkens.

Kies je toch voor een oplosmiddelhoudende buitenlak? Dan biedt Sikkens onder andere de zeer duurzame hoogglans buitenlakken aan in de series Rubbol SB Rubbol SB | Sikkens en de Rubbol XD  Rubbol XD High Gloss | Sikkens.

Wil je meer weten over buitenverf?

Of wil je advies over jouw nieuwbouw- of onderhoudsproject? Neem dan contact op met Sikkens Technical Support.

*Painter Insight Monitor 2020, USP Marketing Consultancy

Sikkens Expert App appstore google play
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.